Pihasuunnittelu – maa-ainekset piharakentamiseen

Oman unelmiensa pihan suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin jo talvella. Kun pihasuunnittelu on talven aikana saatu tehtyä, on projekti valmis aloitettavaksi, kun routa keväällä sulaa ja maa kuivahtaa.

Olennaisimpia asioita pihasuunnittelussa on pihan toiminnallisuuden suunnittelu eli mitä pihalla toivotaan voivan tehdä, kun piha on valmis. Miten kulkuväylät suunnitellaan, tarvitseeko terassia rakentaa ja mihin tulee kukkapenkkejä tai muuta istutusta? Näihin kaikkiin vaikuttaa olennaisesti käytettävät materiaalit ja maa-ainekset.

Kun tonttia kaivetaan ja maa-ja kiviaineksia nousee ylös, kannattaa hyödyllinen aines uudelleenkäyttää piharakentamiseen. Multaa voi hyödyntää monessakin piharakentamisen vaiheessa ja kiviä voi käyttää muurin rakentamiseen tai pihan koristeluun. Hiekkaa voi hyödyntää kuoppien täytteenä, jos päälle ei tule kantavia rakenteita.

Yleensä piharakentamiseen tarvitaan myös sellaista maa-ainesta, jota ei tontilta valmiiksi löydy. Säkylän Sora-Pojat tarjoaa monipuolisesti maa-ainekset piharakentamisen tarpeisiin Etelä-Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella, kuten murskeita rakennusten alle kantavaksi kerrokseksi sekä sepeliä kapillaariveden katkaisuun seinän vierustoille tai salaojiin. Toimitamme maa-ainekset suoraan haluamaasi kohteeseen.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Sepeli ja sora eivät roudi

Sepeli on monikäyttöistä materiaalia ja sitä voidaan käyttää useisiin eri tarkoituksiin. Sepeli on myös vettä läpäisevä ja routimaton kiviaines, jota on saatavilla meiltä useissa eri kokoluokissa. Sepeli sopii käytettäväksi salaojien rakentamiseen, rakennusten alapohjiin, talon sokkeleiden vierustoilla sekä pihamailla. Sepeli on loistava valinta myös esimerkiksi terassien ja muiden rakenteiden pohjatöihin.

Sora on myös hyvä valinta rakennuspohjaksi, sillä se ei kerää vettä ja eikä roudi. Säänkestävä sora sopii esimerkiksi laatoituksen tai muun päällysteen alle tiiviiksi pohjakerrokseksi. Hyvin tehty sorapohja lisää rakennuksen kantavuutta. Pohjamateriaalin lisäksi sora on suosittu teiden, kulkureittien ja pihojen pintamateriaalina. Kasvillisuuden alustaksi sora ei sovi, mutta rasitusta kestävä ja maaperää suojaava sora on hyvä vaihtoehto kaikkialle, missä halutaan hyvää pitoa.

Kalliomurske ja soramurske rakennekerroksiin ja pihateille

Soramurske on ihanteellinen valinta teiden rakennekerroksiin vahvistamaan rakennetta. Hienojakoinen soramuske soveltuu erinomaisesti pihojen ja pienempien teiden, kuten pihateiden, pintamateriaaliksi.

Kalliomursketta voidaan käyttää hyvän tiivistyvyytensä ansiosta hyvin esimerkiksi pintakulutuskerroksena pihoissa ja teissä. Lisäksi sitä voidaan käyttää myös tasausmateriaalina esimerkiksi terassin alustana tai asfaltin alle.

Kivituhka kulkuväylille

Kivituhkan raekoko on hyvin hienoa, käyttökohteen mukaan 0-8 mm, mikä tekee siitä tasaisesti levittyvän ja helposti tiivistyvän. Kivituhka on murskeaineena niin tiivis ja vettä heikosti läpäisevä, että se on myös käytännössä routimaton.

Kivituhka sopii erityisen hyvin pihaan, kulkureiteille sekä pihakiveyksen asennushiekaksi. Esimerkiksi laattakiven alle ja saumoihin kannattaa laittaa kivituhkaa. Tiesitkö, että kivituhka on erinomainen myös nurmikon perustana tai muun kasvualustan osana, sillä siinä on paljon mineraaleja ja se vähentää maan happamuutta? Meiltä saat tilattua kivituhkaa kahdessa koossa, 0-4 mm sekä 0-8 mm.

Kysy kohteeseesi parhaiten sopivasta kivituhkasta

Hiekka täyttömaaksi

Hiekkaa voidaan käyttää rakennusten pohjien täytöissä tai vaikkapa pihakivien alusmateriaaleina. Hiekka on ihanteellista täyttömaata piharakentamiseen sekä muihin maanrakennustöihin. Täyttöhiekka on erinomainen maa-aines myös erilaisiin ohuisiin tasauksiin.

Kysy lisää tai pyydä tarjous!

Autamme mielellämme oikean maa-aineksen valinnassa ja maa-aineksen määrän arvioimisessa. Olemme maa-ainesten asiantuntija jo 30 vuoden kokemuksella ja palvelemme asiakkaitamme Etelä-Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Meiltä saat maa-ainekset kuljetettuna suoraan kohteeseesi tai kuormattuna kuopalta. Kysy meiltä neuvoa – me tiedämme, mitkä maa-ainekset sopivat parhaiten mihinkin käyttökohteeseen.